FOTO. În București au apărut primele automate cu măști și dezinfectanți. Cât costă?

FOTO. În București au apărut primele automate cu măști și dezinfectanți. Cât costă?
FOTO. În București au apărut primele automate cu măști și dezinfectanți. Care e prețul
Publicat: 19/05/2020, 14:09

În București au apărut primele aparate automate, așa-numitele farmacii mobile, cu măști și dezinfectanți. Totul a pornit de la inițiativa a doi tineri care au găsit o soluție pentru cătețeni, prin amplasarea vandomatelor cu produse medicale. 

Măștile de unică folosință se vând la seturi de câte trei sau de cinci de bucăți, prețul fiind 15 lei, respectiv 25 de lei.

Prețul unui tub de dezinfectant costă între 15 și 60 de lei.

Masca, obligatorie în spațiile închise

În spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, emis în temeiul Legii 55/2020, conform unei prevederi incluse în Anexa 2 a hotărârii – „Măsuri pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor”.

Tot în Anexa 2 se precizează că pentru toate persoanele care vin în România din străinătate se instituie măsura carantinării/izolării la locuinţa/locaţia declarată de cel în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.

Excepţie de la această regulă fac mai multe categorii socio-profesionale care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecţie.

Conform unei alte prevederi, persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la locuinţă/altă locaţie sunt introduse în carantină instituţionalizată pentru o perioadă de 14 zile şi obligate să suporte contravaloarea cazării şi hrănirii.

În Anexa 3 a hotărârii – „Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc” – se stipulează că sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise.

Activităţile de pregătire fizică în cadrul structurilor şi bazelor sportive constând în cantonamente, antrenamente şi competiţii sportive pot fi organizate numai în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi ministrului Sănătăţii emis în temeiul Legii 55/2020.

Activităţile culturale se pot derula în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Culturii şi ministrului Sănătăţii, iar activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele cu caracter privat, se poate desfăşura potrivit unui ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne emis în temeiul Legii 55/2020.

Activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber sunt interzise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult trei persoane care nu locuiesc împreună, respectiv ciclismul, drumeţiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Tineretului şi Sportului sau al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, după caz, în temeiul Legii 55/2020.

Totodată, se interzic evenimentele private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult opt persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare socială.

În interiorul localităţilor se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de trei persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

De asemenea, deplasarea în afara localităţii, în starea de alertă, este permisă doar pentru anumite motive, cu completarea unei declaraţii pe propria răspundere. Justificarea deplasării în afara localităţii se poate face şi în baza legitimaţiei de serviciu sau a unei adeverinţe eliberate de angajator, în funcţie de motivul deplasării.

Conform unei alte prevederi, se suspendă consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora. Este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

Totodată, se suspendă activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţii închise în următoarele domenii: jocuri de noroc, activităţi de fitness, activităţi în piscine, activităţi de tratament balnear, locuri de joacă şi săli de jocuri. Excepţie fac activităţile de îngrijire personală care se desfăşoară în spaţiile special destinate şi care respectă condiţiile de siguranţă sanitară.

Se menţine măsura suspendării temporare a cursurilor din toate unităţile şi instituţiile de învăţământ până la finalul anului şcolar/universitar în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Educaţiei şi Cercetării şi ministrului Sănătăţii.

Prin hotărâre se permite desfăşurarea, după data de 2 iunie, a unor activităţi de pregătire, pe o perioadă de 2 săptămâni, pentru elevii claselor terminale (a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a), precum şi pentru organizarea examenelor naţionale în condiţiile respectării măsurilor de prevenire stabilite prin ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul județelor din România
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus ADIO după 3 ani de relație. Motivul care...
Cristi Borcea are o „Valentina Pelinel mică”. „Doar că are ochii albaștri”
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Aurora boreală s-a văzut azi noapte în București și în mai multe orașe din țară!...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
TRUCUL pentru cea mai BUUUNĂ bere! E simplu și rapid
UNGARIA ASCUNDE un secret extrem de bine păstrat. Până acum, NIMENI nu a știut aceste...
Când pică Moșii de vară în acest an. Tradiții ce trebuie respectate
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Irina Loghin, revoltată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
De ce majoritatea mamiferelor au 5 degete?